Graudu iepirkumi

Auzas

Auzas, kas pieder Graudzāļu dzimtai (Poaceae jeb Gramineae), iedalās vairākās sugās, no kurām vispopulārākā ir Avena sativa jeb sējas auzas. Tām ir ļoti sena vēsture. Lai gan mūsdienās katram iesaka dienu sākt ar auzu pārslu putru, tā tas nebija agrāk, kad to uzskatīja par nezāli. Ēģiptiešu kapenēs atrastas liecības par auzām no laika 2000 gadus pirms Kristus dzimšanas. Bet mājsaimniecībās to kultivācija un graudu izmantošana sākās tikai 1000 gadus vēlāk. Iesākumā tās audzēja tikai lopbarībai. Tomēr ar laiku tās ienāca arī cilvēku uzturā un ļoti populāras kļuva Īrijā un Skotijā.
 
Auzas ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem. Tas ir koncentrēts uzturvielu avots - tajā ir, piemēram, magnijs, cinks, dzelzs, kālijs, B1 vitamīns, kalcijs, E vitamīns un augstas kvalitātes proteīns. Auzās ir daudz šķiedrvielu, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs un sirdsslimību risku. Arī ja vēlies saglabāt slaidu figūru ziemā, auzas tev ļoti noderēs. Tās stabilizē cukura līmeni asinīs, kā arī tauku daudzumu ķermenī zema glikēmiskā indeksa dēļ, kas ir labi diabētiķiem un palīdz veselīgi samazināt svaru. Šī iemesla dēļ auzas arī palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu. Tajās ir ļoti daudz šķiedrvielu, īpaši tad, ja tās ēd veselā veidā, un tās satur vairākus citus noderīgus vitamīnus un minerālvielas. Tās ir ļoti noderīgs papildinājums cilvēka uzturā, pateicoties augstajai uzturvērtībai.
 
Šķirne Tips Izcelsmes valsts Īss apraksts
Laima Vasaras Latvija Vidēji intensīva tipa, ražība 4.5-6.5 t, vidēji vēlīna (augšanas periods 103-110 dienas), vidēja veldres izturība, augsta slimību izturība