Graudu iepirkumi

Rudzi

Rudzi (latīņu: Secale) ir graudzāļu dzimtas labība, ko visvairāk audzē mērenā klimata joslā (Rietumeiropas ziemeļdaļas valstīs un Austrumeiropā, tostarp arī Latvijā). Kā kultūraugs tas veidojies no rudzu savvaļas formām, un cilvēkiem ir pazīstams aptuveni 2000 gadu. Latvijas teritorijā rudzus audzē jau vismaz kopš 8. vai 9. gadsimta.

Senatnē daudzās zemēs rudzi tika uzskatīti par nezāli nevis kultūraugu, taču ar laiku zemkopji, īpaši zemeslodes ziemeļu daļā, saprata, ka rudzi ir daudz pieticīgāki, ar augstāku ziemcietību un izturīgāki pret nelabvēlīgiem laika apstākļeim nekā kvieši un mieži. Tāpēc rudzu maize pamatā ir ziemeļnieku ēdiens. To labprāt lieto ne vien Latvijā, bet arī Igaunijā un Lietuvā. Rietumeiropā rudzu maizi uzturā izmanto galvenokārt Vācijā un Skandināvijā, īpaši Somijā. Tomēr nevienas citas zemes rudzu maize garšas īpašību ziņā nevar sacensties ar Latvijas rupjmaizi.