Rudzu milti

Rudzu milti

Rudzu sijātie milti – augstākā labuma rudzu milti, senāk saukti par bīdelētajiem miltiem – tiek izmantoti tradicionālo saldskābmaižu cepšanā, īpaši labu un gaišu plaucējumu pagatavošanai. Dod lielāka apjoma maizi, bet uzturvērtība – mazāka, nekā rupjāku šķiru miltiem.
Rudzu skrotētie milti, jeb vidēji rupja maluma rudzu milti, kuri ir pamatreceptūrās lielākajai daļai rudzu klona maizēm, formas maizēm un rudzu – kviešu maizēm, skrotētie milti ir pamats cietajiem ieraugiem (galviņām) un šķidrajiem ieraugiem, dod īpašu skābenu garšu un aromātu maizēm.
Rudzu rupjā maluma milti jeb rudzu pilngraudu milti, jo tiek samalts gandrīz 100% viss grauds, visvērtīgākie no rudzu miltiem, bet “vissmagākie “, ļoti grūti mīklai izveidot apjomu, tāpēc, pamatā tiek lietoti rudzu klona maizēm, tumšajiem plaucējumiem.

Rudzu miltu vidējie fizikāli - ķīmiskie kvalitātes rādītāji

 700.tips1370.tips812B.tips
Mitrums %12,5-13,5 % 12,0-13,0%12,5-13,5%
Pelnainība0,67- 0,73 % 1,37-1,43%1,50-1,70%
Krišanas skaitlis sek.170-200 160-190140-160