Jaunumi

Herkuless proteīna produktu līnija

 

  • Olbaltumvielas jeb proteīns nepieciešams ikvienam no mums, jo tās ir vienas no vērtīgākajām uzturvielām, kas ikdienā ir jāuzņem cilvēka organismam;
  • Proteīns jeb olbaltumvielas ir maz aizvietojamas uzturvielas, to galvenā funkcija ir uzbūves jeb organisma muskuļu šķiedru struktūras veidotāja funkcija, kā arī ietilpst saistaudu, ādas, kaulu sastāvā. Olbaltumvielu fermenti nodrošina bioķīmisko procesu norisi organismā. Olbaltumvielas vajadzīgas plastiskajiem procesiem, kas saistīti ar augšanu, attīstību, organisma šūnu un audu atjaunošanos, tās izpilda arī aizsarg funkcijas, ir fermentu un hormonu struktūrkomponenti. Olbaltumvielas var tikt izmantotas arī kā enerģijas avots, bet tas notiek tikai tad, ja uzturā trūkst ogļhidrāti un tauki vai ir liels enerģijas patēriņš, 1g olbaltumvielas dod 4 kcal jeb 16,7kJ. Olbaltumvielas nodrošina spēju pretoties infekcijām, olbaltumvielu trūkums izraisa muskuļu vājumu un miegainību.
  • Olbaltumvielu nepieciešamais daudzums. Organisms spēj sašķelt konkrētu daudzumu olbaltumvielas vienā ēdienreizē un tie ir apmēram 30-50 grami olbaltumvielas. Liekās olbaltumvielas tiek izvadītas ar atkritumproduktiem vai arī sašķeltas vēl sīkāk un pārstrādātas enerģijā. Atšķirībā no ogļhidrātiem, olbaltumvielas nevar pārstrādāties taukos.
  • Olbaltumvielu nepieciešamais diennakts daudzums uz vienu ķermeņa masas kilogramu:

– bērniem, atkarībā no fiziskās aktivitātes līmeņa 0.8-1.5g/kg/dn
– cilvēkiem bez fiziskās aktivitātes 0.8 g/kg/dn
– zemas intensitātes slodze 1.0-1.2 g/kg/dn
– vidējas intensitātes slodze 1.2-1.5 g/kg/dn
– augstas intensitātes slodze 1.5-2.0 g/kg/dn

  • Ja pārāk liels olbaltumvielu daudzums. Pārāk liels olbaltumvielu daudzums bērniem veicina aptaukošanos. Organismā par daudz olbaltumvielu izpaužas, kā nepatika pret pārtikas produktiem, kas satur olbaltumvielas negatīvi ietekmē aknu, nieru rādītājus, apgrūtina gremošanas procesu un palēlina vielmaiņu.

 

Share

„Rīgas Dzirnavnieks” rīko meistarklasi ar Māmiņdienas kūku cepšanu

Sabiedrībā zināmi cilvēki kopā ar Rīgas Dzirnavnieks maziniekmeistaru Edgaru Grāvīti un kūku eksperti Nataļju Lagzdiņu par godu Māmiņdienai speciālā “Hercogs”  meistarklasē cepa gardumus mammām.

Lasīt vairāk

“Rīgas Dzirnavnieks” un Latvijas Lauksaimniecības universitāte paraksta memorandu par sadarbību

AS "Rīgas Dzirnavnieks" noslēgtā memoranda ietvaros jau sper pirmo soli un no šī gada nolēmis izveidot divas stipendijas universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes un Lauksaimniecības fakultātes studentiem par to akadēmiskajiem sasniegumiem.

Lasīt vairāk

„Rīgas Dzirnavnieks” par godu Latvijas simtgadei radījis auzu dižšķirni

„Rīgas Dzirnavnieks” par godu Latvijas simtgadei radījis auzu dižšķirni "Herkuless Baltic".

Lasīt vairāk