Lieldienu Kuličš — Rīgas Dzirnavnieks

Lieldienu Kuličš
Sastāvdaļas:

500 g “Herkuless” augstākā labuma kviešu miltu;

220 ml piena;

150 g cukura;

120 g sviesta;

65 ml skābā krējuma;

4 olas;

11 g sausā rauga;

100 g rozīņu;

80 g dažādu sukāžu;

60 g mandeļu miltu;

1 ēdamkarote vaniļas cukura;

Rīvēta citrona miziņa;

½ tējkarote sāls.

Glazūrai:

100 g pūdercukura; 1–1,5 ēdamkarotes citrona sulas

Pagatavošana

  1. Iepriekš izmērcē rozīnes un sukādes, nosusina papīra dvieļos un apber mazliet ar miltiem.
  2. Uzsilda pienu līdz 37 – 400C temperatūrai un pievieno sauso raugu.
  3. Olas sakuļ ar cukuru un sviestu, kas atdzesēts līdz istabas temperatūrai, pievieno skābo krējumu, sāli un vaniļas cukuru.
  4. Visu pievieno pienam un samaisa.
  5. Pamazām pievieno 250 g izsijātu kviešu miltu, līdz mīkla sanāk skābā krējuma konsistencē. Apklāj ar dvielīti un siltā vietā raudzē 1 – 1,5 stundas, līdz apjoms divkāršojies.
  6. Pēc pirmās raudzēšanas pakāpeniski pievieno atlikušos miltus un mandeļu miltus. Mīca mīklu, līdz tā vairs nelīp pie rokām. Svarīgi, lai mīkla būtu elastīga un mīksta, atkarībā no miltu kvalitātes, to daudzums var nedaudz mainīties.
  7. Pievieno rozīnes, sukādes, rīvētu citrona miziņu un iemīca, lai tās vienmērīgi sadalītos pa visu mīklu.
  8. Mīklu saliek veidnēs un atstāj siltā vietā raudzēties vēl 1,5 – 2 stundas. Pēc tam cep iepriekš līdz +180 ºC uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes, līdz maizītei ir zeltaini brūna garoziņa. Cepšanas gatavību pārbauda ar koka irbulīti, iedurot to mīkstumā un skatoties, vai mīkla nav pie irbulīša pielipusi. Cepšanas laiks ir atkarīgs no kuliča lieluma. Jo lielāka maizīte, jo ilgāks cepšanas laiks ir nepieciešams.

Pagatavo glazūru:

  1. Pūdercukuram pamazām lej klāt citrona sulu, līdz iegūta vijīga, bieza masa.
  2. Glazūru pārlej kuličam, pārkaisa rotājumus un noliek, lai glazūra sastingst.
Komentāri