Rabarberu meringa kūka — Rīgas Dzirnavnieks

Rabarberu meringa kūka

Recepte tapusi sadarbībā ar FamilyFeast

Sastāvdaļas

Biskvītam
110 g sviesta, ļoti mīksta, istabas temperatūrā
120 g cukura
4 lielu olu dzeltenumi, istabas temperatūrā
150 g kviešu miltu, tādu kā Herkuless
60 ml piena
1 ½  tējk cepamā pulvera
1 tējk vaniļas cukura
Šķipsniņa sāls
400 g rabarberu, nemizotu, sagrieztu mazos gabaliņos

Meringa daļai
4 lielu olu baltumi, istabas temperatūrā
200 g cukura
Šķipsniņa sāls
50 g mandeļu skaidiņu (es sakapāju veselas)
Opcija pasniegšanai: saputots saldais krējums, apmēram 200 ml

Pagatavošana

1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Lielo cepeškrāsns pannu (apmēram 30x40cm) ieeļļo, ieklāj cepampapīru lai tas pielīp un ieeļļo arī papīru.

2. Nomazgātus un nosusinātus rabarberus nemizotus sagriež mazos gabaliņos, apmēram 1 cm.

3. Gatavo mīklu. Nelielā bļodā iesijā miltus un samaisa ar cepamo pulveri un sāli, noliek malā. Atdala olas dzeltenumus no baltumiem. Baltumus noliek malā. Saputo mīksto sviestu ar cukuru un vaniļu, pa vienam putojot pievieno olu dzeltenumus. Pievieno apmēram 1/3 miltu maisījuma un pusi piena, samaisa (vairs neputo), pievieno vēl 1/3 miltu un pusi piena un samaisa, iemaisa atlikušos miltus.  Nevajag pārmērīgi maisīt. Mīklas piciņas liek pa visu pannu un vienmērīgi izlīdzina, atstājot kādu 1-1.5cm no pannas malām. Tā būs ļoti plāna un tā vajag. Vienmērīgi pārber rabarberus. Noliek malā.

4.Gatavo bezē kārtu. Olu baltumiem pievieno šķipsnu sāls un saputo lielās un baltās putās, turpinot putot, pakāpeniski  sāk pievienot  pa pus karotei cukura. Turpina putot, līdz kamēr viss cukurs ir pievienots. Olu baltumu masai jābūt stingrai, lai paceļot putojamo slotiņu, putas saglabā formu un nenoplok, cukurs ir izkusis un apgāžot bļodu, masa netek ārā. Bezē masu liek vienmērīgi virs mīklas un rabarberiem, izlīdzina. Vienmērīgi pārkaisa ar mandeļu skaidiņām vai sakapātām mandelēm.

5. Liek cepties sakarsētajā cepeškrāsnī pa vidu un cep apmēram 25-30 min. Virsiņa kļūs gaiši brūna un pasitot ar pirkstiem, kraukšķīga un cieta.

6. Ņem ārā no krāsns un liek uz restes pilnībā atdzist.

7. Atdzisušu ar visu cepampapīru pārliek uz dēlīša un sagriež kvadrātiņos. Var pasniegt ar karoti saputota saldā krējuma. To skaisti uzliek kā bumbiņu virsū, visērtāk ar saldējuma karoti.

Recepte: Ārija Avota
Foto: Ārija Avota

Komentāri