Melleņu galete — Rīgas Dzirnavnieks .

Share

Melleņu galete

Recepte tapusi sadarbībā ar FamilyFeast

Sastāvdaļas:

Pildījumam
500 g melleņu, saldētu vai svaigu (bildē meža mellenes, der arī lielogu)
40 g cukura
40 g gaiši brūnā cukura
1 tējk vaniļas pastas vai cukura
½ tējk kanēļa, malta
Šķipsniņa sāls
1-2 citronu norīvēta miziņa
2 ēdk kukurūzas cietes (miltu)
1 tējk sviesta nobeigumam

Krēmam
100 g krēmsiera
1 ēdk cukura

Mīklai
200 g Herkuless kviešu miltu, taču var aizstāt 1/4 ar pilngraudu kviešu miltiem
160 g saldkrējuma sviesta, auksta, tikko no ledusskapja
80 ml ledusauksta ūdens, var iemest ledus gabaliņus un tad izņemt
Šķipsniņa sāls
1 ēdk cukura

Pūdercukurs pārkaisīšanai

Preperation

1. Gatavo mīklu. Lielā, platā bļodā vai uz gludas un tīras virsmas ber miltus, pievieno cukuru, sāli un ar dakšiņu samaisa.
2. Auksto sviestu uz dēlīša sagriež apmēram 2-3 cm lielos gabaliņos un liek miltos. Tur sviesta gabaliņus ar dūri saplacina, katru gabaliņu, lai katrs gabaliņš ir plakans un apviļājies miltos. Vēl var paspaidīt, it kā veidotu drupačas. Tad ar delnu sāk tos miltos mīcīt un pievieno ledusauksto ūdeni. Samīca tik daudz, lai mīkla sāk vienmērīgi turēties kopā un to var savelt vienā piciņā. To nevajag pārmērīgi mīcīt.
3. Mīklu ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī vismaz uz 15 min.
4. Gatavo pildījumu. Uzreiz no saldētavas lielākā bļodā ber saldētās mellenes un pārber ar cukuru, šķipsniņu sāls, kanēli, vaniļas pastu vai cukuru, citrona miziņu un samaisa, pieber kukurūzas miltus. Samaisa un noliek, lai tās nedaudz sasilst un pieķer kukurūzas cieti. Bet nekādā gadījumā tās nav jāatkausē, jo tad tās sāks tecēt un pildījumu nevarēs savākt.
5.Gatavo krēmu. Krēmsieru bļodiņā sajauc ar cukuru. Var pievienot vaniļu.
6. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
7. Uz virsmas liek cepampannas lielumam atbilstošu pergamenta papīru, pārkaisa ar miltiem un uz tā ar pirkstiem saplacina mīklu. Tad ņem mīklas rullīti un no vidus uz malām izveltnē apļa formā mīklu. Tai jābūt apmēram 3-5 mm biezai,  nav jāizveltnē pārāk plāni.
8. Uz mīklas vidū, atstājot 5-6 cm no malām, smērē vienmērīgā kārtā krēmsieru, mellenes apmaisa un ber pāri krēmsieram  un ar karoti izlīdzina vienmērīgā kārtā.
9. Mīklas malas uzloka uz augšu, faltītes nedaudz piespiežot, lai tās turas kopā un cepot neatveras.
10. Virs mellenēm uzliek mazas sviesta piciņas un visu virsmu, ieskaitot mīklas malas, viegli pārkaisa ar gaiši brūno cukuru. Maliņas var pārsmērēt ar eļļu.
11. Liek cepeškrāsnī vienu iedaļu zemāk par vidu un cep apmēram 45min. Gaiši zeltainai ir jābūt ne tikai pīrāga augšai, bet arī apakšiņai. Ja cepoties kāda mīklas maliņa bijusi plānāka un ogu suliņa sākusi iztecēt, tas nekas, lai tik turpina cepties un viss būs labi tāpat.
12. Izņem no cepeškrāsns un ļauj savilkties apmēram 15 min. Tad visas suliņas paliks iekšā un griežot skaisti turēsies pīrāga gabaliņā. Ja vēlas, pārkaisa ar pūdercukuru.

Recepte: Ārija Avota
Foto: Ārija Avota

Comments