Enerģiskā brokastu putra — Rīgas Dzirnavnieks

Enerģiskā brokastu putra

Superprodukts + superprodukts = enerģija visai dienai! Dalāmies ar padomiem, kā padarīt uzturvielām bagāto auzu biezputru vēl veselīgāku!


Kad izdzirdam vārdu superprodukts lielākajai daļai no mums šis vārds asociējas ar tādiem eksotiksiem produktiem kā čia sēklas, godži ogas, spirulīnas pulveris un citiem vēl dažus gadus atpakaļ nedzirdētiem produktiem mūsu platuma grādos.  Patiesībā, apzīmējumam superprodukts īsti nav zinātniskas definīcijas un superprodukta birku patiešām piedēvē ļoti daudziem produtiem. Lielākoties gan šo apzīmēju  piedēvē tādiem produktiem, kuriem ir īpaši augsta uzturvērtība, un kuru patērēšanu uzturā sniedz pierādīti pievienotu vērtību cilvēka veselībai.

 

Spēka putra

Ne velti mūsu vecmāmiņas auzu pārslu putru sauca par spēka putru. Auzas tiek uzskatītas par vienu no veselīgākajiem graudiem pasaulē. Šis bezglutēna pilngraudu produkts ir lielisks vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielu un antioksidantu avots, kam piemīt labvēlīga ietekme gan uz veselību, gan mūsu izskatu. Arī auzas noteikti var tikt uzskatītas par superproduktu un pie tam patiesi par vietējo, mūsu pašu superproduktu.

 

Superšķiedra Beta-glikāns

Visvērtīgākā šķiedrviela, ko atradīsim auzu bioloģiskajā sastāvā ir beta-glikāns. To uzskata par šķiedrvielu supervaroni. Beta-glikāns daļēji šķīst ūdenī, tā veidojot biezu želejas veida masu gremošanas sistēmā. Šī īpašība ir tā, kas veicina labo zarnu baktēriju veidošanos, samazina glikozes koncentrāciju asinīs un veicina insulīna reakciju. Beta–glikāns atbild par sāta sajūtas uzturēšanu, tādēļ pēc kārtīgas putras bļodas vēl ilgi nemāc izsalkums.

Augsta uzturvērtība

Auzām piemīt augsti sabalansēta uzturvērtība. Starp citiem graudiem tās izceļas ar ievērojamo labo ogļhidrātu, šķiedrvielu, proteīnu un tauku koncentrāciju. Šis mazais grauds sevī glabā ļoti daudz vērtīgu vitamīnu, minerālu un antioksidantu, piemēram, magniju, mangānu, fosforu, dzelzi, cinku un vitamīnus B1 un B2.

Īpaši svarīgi ir auzās sastopamie antioksidanti, jo stiprina mūsu imūnsistēmu. Visvērtīgākā ir antioksidantu grupa, ko dēvē par avenentramīdiem, un tie ir satopami gandrīz tikai auzās. Aventeramīdiem piemīt vairākas labas īpašības, piemēram, tie var mazināt niezi, cīnīties ar iekaisumiem un pazemināt augstu asinsspiedienu.

 

Zemāks holesterīna līmenis

Pasaulē visizplatītākās ir sirds un asinsvadu saslimšanas, kas nereti beidzas letāli. Viens no būtiskākajiem riska faktoriem minēto saslimšanu gadījumā ir paaugstināts holesterīna līmenis.

Regulāra beta-glikāna lietošana uzturā var būtiski samazināt holesterīna rādītājus. Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka šī auzās sastopamā šķiedrviela spēj efektīvi samazināt zema blīvuma holesterīnu jeb “slikto holesterīnu”. Beta-glikāns spēj saistīties ar zarnās satopamām holesterīnu saturošām žultsskābēm un transportēt tās caur gremošanas traktu, galu galā izvadot tās no ķermeņa.

 

Samazina cukura līmeni asinīs

Vairāk nekā 400 miljoni cilvēku pasaulē dzīvo ar diagnozi – cukura diabēts, turklāt 90% no tiem ir otrā tipa cukura diabēts, kas nozīmē slimība iegūta dzīves laikā. Cukura diabētam ir raksturīgs paaugstināts cukura līmenis asinīs. Mūsu organisma šūnām nepieciešams cukurs, lai ražotu enerģiju. Tikmēr aizkunģa dziedzera izstrādātais hormons – insulīns – palīdz gremošanas sistēmā uzņemtajam cukuram nonākt šūnās. Ja organisms insulīnu neražo vai nereaģē uz to, tad asinīs esošais cukurs nespēj uzsūkties šūnās un tur arī paliek.

Pētījumi ir pierādījuši, ka cilvēkiem ar liekā svara problēmām un otrā tipa cukura diabēta slimniekiem auzu iekļaušana ikdienas ēdienkartē var samazināt glikozes līmeni asinīs un pat uzlabot organisma spēju reaģēt uz aizkuņģa dziedzera ražoto hormonu – insulīnu.

Šeit vēlreiz jāmin jau iepriekš piesauktais beta-glikāns, jo tā spēja veidot biezo želeju padara lēnāku kuņģa tukšošanos un glikozes uzsūkšanos asinīs.

 

Palīdz svara zaudēšanā un nesatur glutēnu

Auzu pārslu putra ir ne vien lielisks un gards brokastu ēdiens, bet tas ir arī ļoti barojošas. Auzas apgādā organismu ar enerģiju ilgākam laikam un beta-glikāna veidotā biezā želeja ilgāk notur sāta sajūtu, kas mazina vēlmi sniegties pēc kāda našķa.

Beta-glikāns var arī veicināt gremošanas fermenta peptīda izdalīšanos, kas atbild par ēdiena gremošanu kuņģī, tā samazinot uzņemto kaloriju daudzumu un aptaukošanās risku.

Dažas diētas un uztura plāni iesaka izvairīties no glutēna un kviešu miltiem uzturā. Auzas nesatur glutēnu, tāpēc auzu milti lieliski var aizstāt kviešu miltus. Tāpat tā ir laba alternatīva cilvēkiem, kuriem ir glutēna nepanesamība.

 

Uzlabo ādas stāvokli

Auzas atradīsiet arī daudzos skaistumkopšanas produktos. Šo graudaugu kosmetoloģiskās īpašības lielākoties nosaka to sastāvā esošie antioksidanti –aventeramīdi un ferulskābe.

Aventeramīdus izmanto vairāku ādas saslimšanu gadījumos, lai mazinātu niezi un kairinājumu, piemēram, no auzām gatavotie produkti var atvieglot ekzēmas nepatīkamos simptomus. Turpretim ferulskābei piemīt aizsargājošs efekts, tādēļ to izmanto kosmētikas produktos, kas pasargā pret UV staru kaitīgo ietekmi, un līdzekļos, kas kavē ādas novecošanos. Tiesa gan, ādas stāvokļa uzlabošanās novērojama tikai tad, ja auzas tiek lietotas ārīgi, nevis lietojot tās uzturā.

 

Superprodukts + superprodukts = enerģija visai dienai!

 

Pievieno putrai riekstus vai riekstu sviestu

Labie tauki (nepiesātināto taukskābju tauki) ir tie, kas nodrošina enerģiju un spēku. Brokastu putrai droši vari pievienot pāris ēdamkarotes riekstu vai riekstu sviesta. Papildus auzu vērtīgaām uzrurvielām šādi iespējams uzņemt vēl papildus vērtīgos taukus, kā arī papildus  šķiedrvielas un olbaltumvielas, tādejādi uzņemot vēl papildus vērtīgu enerģiju dienai.

 

Vāri putru no dažādiem pārslu maisījumiem

Vārot putru no dažādiem parslu maisījumiem ne tikai ieviesīs dažādību brokastu škīvī, bet arī ir lielisks veids kā pievienot papildus vērtīgas uzturvielas. Herkuless piedāvā dažādus ļoti vērtīgus auzu pārslu maisījumus, kam papildus auzu pārslām, pievienotas arī citi graudaugi – griķi, klijas, rudzi, kvieši u.c.

 

Neaizmirsti par vērtīgajām sēklām

Lai gan sēklas var šķist maziņas un maznozīmīgas, tomēr tās ir pilnas ar brīnumvielām. Patiesībā tājās novērojama ļoti augsta vērtīgo vielu koncetrācija, ne velti tās  paŗtop dažādos augļos, ogās un citos vērtīgos produktos, ko patērējām ikdienā. Čia sēklas pašlaik pasaulē kļuvušas par teju vai kulta sēklu. Par čia sēklu galveno superspēju uzskatāma to spēju samazināt apetīti, tādējādi palīdzot atbrīvoties no liekā svara. Taču noteikti arī mūsu vietējās kaņepju un ķirbju sēkas, linsēklas ir vienlīdz ir izcils papildinājums brokastu putrai, jo nodrošina organismu ar papildu olbaltumvielām, vērtīgajām taukskābēm, kā arī virkni vitamīnu.

 

Aizstāj ievārījumu ar svaigām ogām

Zemens, avenes, mellenes, upenes, kazenes…. šis ogu saraksts var turpināties bezgalīgi. Ogas ir lielisks vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielu un antioksidantu avots. Svaigas ogas ne tikai satur daudz vitamīna C, bet arī nodrošina organismu ar papildus antioksidantiem. Antioksidanti ir bioloģiski aktīvas vielas, kuras novērš vai aizkavē nevajadzīgus un kaitīgus oksidēšanas procesus audos, pasargā mūs no brīvajiem radikāļiem, pirms tie paspējuši nodarīt ļaunumu mūsu organismam. Turklāt ogas satur šķiedrvielas, daudz ūdens un maz kaloriju, tādējādi palīdzot kontrolēt arī svaru. Lai gan vislabāk uzturā lietot svaigas ogas, bet laikā, kad tās nav pieejamas, arī saldētas ogas ir lielisks veids, kā uzņemt organismam tik svarīgās vielas.

Putra var būt arī sāļa – izmēģini!

Tiem, kuriem nav izteikti vēlme pēc saldām brokastīm, droši var izmēģināt aizstāt saldās piedevas ar piedevām, ko klasiski neiedomātos pievienot putrai. turklāt ir ļoti daudz piedevu, kas arī uzturvērtību ziņā psniegs pievienoto vērtību. Piemēram, pieveino putrai sagrieztas avokado škēlītes, kuras vari nedaudz apliet ar citrona sulu un pievienot papildus rīvēta cietā siera. Par avokado  augsto uzturvērtību škiet esam daudz dzirdējuši. Pasaulē to uzskata par vienu no veselīgākajiem pārtikas produktiem. Savukārt citrona sula uzlabo imunitāti un normalizē pH līmeni, mazinot skābu vidi organismā. Arī siers ir uzskatāms par mūsu vietējo superproduktu, jo ir patiesi vērtīgs kalcija avots. Ja tev nav pretenziju pret nelielu pikantumu – putrai vari pievienot arī nedaudz čili piparu. Tieši čis negantais auglis sevī satur vairāk C vitamīnu kā, piemēram apelsīns. Pievienojot to putrai, uzņemsi papildus vērtīgus vitamīnus.

 

Recepte iedvesmai 

Enerģiskā brokastu putra