Brokastu putra steidzīgajiem — Rīgas Dzirnavnieks .

Brokastu putra steidzīgajiem

Rīti bez grūtībām sākas iepriekšējā vakarā – pagatavo overnight oats jeb nakts putru

Kas ir overnight oats jeb nakts putra?

Tā būtībā ir auzu pārslu gatavošanas metode bez termiskas apstrādes. Tātad, tā vietā, lai vārītu auzu pārslas uz plīts, neapstrādātas auzas tiek mērcētas pienā vai ūdenī. Mērcēšanas process ļauj auzām absorbēt šķidrumu un padarīt tās pietiekami mīkstas, lai tās būtu baudāmas arī nevārītas. Lai auzas uzsūktos nepieciešamas vien divas stundas, tomēr, lai nakts auzas izdotos izcilas, ieteicams tās atstāt ledusskapī uz nakti. Šī gatavošanas metode atvieglos steidzīgos rītus, kad nav laika pagatavot sev veselīgu brokastu maltīti. Nakts putras konsistence ir teju tāda pati kā tradicionāli gatavotai putrai, tomēr tā ir nedaudz blīvāka, un tās konsistence ir mazliet krēmīgāka.

Kas tev nepieciešams nakts putras pagatavošanai

Auzas: nakts putrai noteikti vislabāk piemērotas būs pilngraudu un smalcinātas auzas. Ātri vārāmās auzas izmantot nebūtu ieteicams, jo tās pilnībā izšķīdīs vienā masā, ja tiks mērcētas ilgu laiku.

Ūdens vai piens:  auzas var tikt mērcētas kā pienā, tā arī ūdenī. Līdzīgi kā gatavojot tradicionālo putru, piens tai piešķir daudz krēmīgāku garšu, taču arī ūdens ir izcili piemērots mērcēšanai.

Svarīgi atcerēties:

  1. Gatavojot nakts auzu pārslas, tās noteikti ir jāaplej ar verdošu ūdeni, lai iznīcinātu visas nevēlamās baktērijas un pārslas būtu pārtikā droši lietojamas.
  2. Nakts putras izdošanās atslēga ir pievienotā šķidruma daudzums – ja dodat priekšroku biezai un krēmīgai putrai, šķidrumu pievienojiet nedaudz mazāk, taču, ja vēlaties brīvāku konsistenci, pievienojiet nedaudz vairāk piena vai ūdens.

Papildu saldumiņam, konsistencei un putras tekstūrai: nakts putrai, tieši tāpat kā arī klasiskajai auzu biezputrai, vari pievienot gandrīz visu, kas atrodams gan virtuves plauktiņos, gan leduskapī. Izcili piemērota sastāvdaļa nakts putrai ir čia sēklas, jo arī tās palīdz uzsūkt šķidrumu un padara putru krēmīgāku. Papildu garšai pievieno savu iemīļotāko riekstu sviestu, kas putrai piešķirs gan riekstainu, gan arī nedaudz sāļu garšu. Saldumam droši var pievienot ogas (svaigas vai saldētas), savu iemīļotāko augļu gabaliņus. Ja šķiet, ka putrai nepieciešams papildu saldumiņš, pievieno medu, kļavu sīrupu vai žāvētus augļus un ogas.

 

Nakts putras pagatavošanas princips

1:1

Vienīgā attiecība, kas jāatceras, gatavojot auzas uz nakti, ir 1: 1. Vienu nakti iemērciet vienu auzu daļu ar vienu šķidruma daļu. Piemēram, uz vienu nakti iemērciet 100g auzu ar 100g piena. Putras konsistenci padarīsiet blīvāku, ja pievienosiet mazāk šķidruma, pievienojot vairāk šķidruma konsistence būs brīvāka. Putras gatavošanai varat izmantot ūdeni vai jebkura veida pienu (piemēram, mandeļu pienu, sojas pienu, kokosriekstu pienu utt.) Lai putru padarītu interesantāku, tai var pievienot apelsīnu sulu vai krējumu.

Saldumam

Saldiniet un aromatizējiet auzu pārslu ar visu, kas garšo: medu, agavi, ievārījumu, kļavu sīrupu, kanēli, vaniļas ekstraktu vai citrusaugļu miziņu. Esi radošs: pievieno riekstus, žāvētus augļus, kokosriekstu skaidiņas, dažādas sēklas, augļus vai pat riekstu sviestu.

Sagatavošana naktij

Kad auzas ir sajauktas ar pienu un ir pievienotas tavas iecienītākas sastāvdaļas, visu labi samaisi un kārto skaisti burciņās vai glāzītēs. Kad esi auzas sapildījis glāzītēs vai burciņās, ievieto tās ledusskapī. Burciņas ir izcili piemērotas nakts putras gatavošanai, jo tām var uzskrūvēt vāciņu, turklāt tās ērti var paņemt līdzi, ja brokastīm mājās neatliek laika. Burciņas droši var aizstāt ar glāzīti, apklājot to ar pārtikas plēvi. Nakts putru vari gatavot vairākām dienām uz priekšu, jo tā būs garda un svaiga līdz pat 5 dienām.

Brokastis gatavas!

Ja vēlies no rīta papildini nakts putru ar svaigām sastāvdaļām – augļiem, granolu, medu, vai vēl papildu riekstu sviestu – labu apetīti!

 

Garšīgi padomi nakts putras pagatavošanai:

  • Gatavojot nakts putru visai ģimenei, pagatavo katru burciņu ar katra ģimenes locekļa iecienītākajām piedevām!
  • Lai iegūtu gardāko rezultātu, ļauj auzām mērcēties ledusskapī 8 stundas. Ja steidzies, tad arī ar 2 stundām būs gana.
  • Pievieno jogurtu, lai iegūtu biezāku un krēmīgāku tekstūru!
  • Padari nakts putru mazliet saldāku, pievienojot tai apelsīnu sulu.
  • Piešķir nakts putrai augstāku uzturvērtību, pievienojot iecienītāko riekstu sviestu.
  • Saldētas ogas un augļi ir izcili piemēroti nakts putrai. Saldētām ogām kūstot, sulas izdalās auzās, kas padara tās vēl gardākas.

Recepte iedvesmai 

Supervienkāršā un veselīgā overnight putra