Focaccia — Rīgas Dzirnavnieks .

Focaccia

Recepte tapusi sadarbībā ar FamilyFeast

Sastāvdaļas:

600 g Herkuless augstākā labuma kviešu miltu
500 ml dzeramā ūdens, istabas temperatūrā
1/4-1/3 tējk sausā rauga
2 tējk jūras sāls
1 tējk cukura
4 ēdk +olīveļļas
Sauja rozmarīna lapiņu
Opcijas: saulē kaltēti tomāti, ķirštomātiņi, timiāns, salvija u.c.
2 saujas zaļo vai melno olīvu, tādu kā Kalamata vai Grieķu, kauliņi izņemti, saplēstas

Pagatavošana

1. Lielā bļodā ber miltus, pievieno sāli, cukuru, raugu un ar dakšu samaisa.
2. Pievieno visu ūdeni un ar koka karoti samaisa, līdz pazūd miltu lāsumiņi. Mīkla būs šķidrāka nekā parastā rauga mīkla.
3. Apslaka mīklu ar ēdamkaroti olīveļļas, pārsedz bļodu ar pārtikas plēvi un noliek istabas temperatūrā uz 8-16h.
4. Mīkla krietni palielināsies apjomā (2.5-3 reizes) un tajā viscaur (skatiet bildi zemāk) parādīsies gan mazāki, gan lielāki burbulīši.
5. Ņem lielo cepeškrāsns pannu un bagātīgi pārslaka ar olīveļļu, tad uzlej olīveļļu uz rokām un ar eļļainām rokām, atdalot no bļodas malām, veļ mīklu uz pannas. Ar ļoti eļļainām rokām to izspaida pa visu pannu, ar pirkstiem iespiežot iedobītes pa visu mīklu, izspiežot gaisa burbulīšus, tā var nebūt pilnīgi līdz pannas malām.
6. Pārber ar saplēstām un eļļainās rokās apviļātām rozmarīna lapiņām un ar saplēstām olīvām, nedaudz iespiež mīklā. Pārkaisa ar jūras sāls pārslām. Ja nepieciešams, vēl pārslaka nedaudz eļļu.
7. Atstāj uz 20-40 min uzrūgt. Teorētiski var rūgt līdz 2h, es parasti cepu jau pēc 30 min.
8. Sakarsē cepeškrāsni līdz 240 grādiem.
9. Liek cepties cepeškrāsnī pa vidu apmēram 18-22 min, līdz zeltaina.
10. Kad izņemta no cepeškrāsns, var uzsmidzināt nedaudz ūdens, tādu kā migliņu.
11. No krāsns izņemta sākumā tā liksies cieta, bet jau pēc neilga brīža var griezt un tā būs vidū mīksta, ar kraukšķīgu garoziņu.
12. Pasniedz ar uzkodām- prošuto, mocarellu, tomātiem, pie salātiem, zupām u.c.

Recepte: Ārija Avota
Foto: Ārija Avota

Komentāri