Klasiskais Risoto Bianco — Rīgas Dzirnavnieks

Klasiskais Risoto Bianco
Sastāvdaļas:

200 g Herkuless risoto rīsi

1 vidējs sīpols, sakapāts

80 g Parmesan siera

150 ml baltvīna, sausa, labi der Sauvignon Blanc

700 ml dārzeņu vai vistas buljona, ja nesanāk izvārīt, var no kubiņiem, labāk bio

1 ēdamk. olīveļļas

1-2 ēdamk. sviesta

Kaltēts timiāns, sāls, pipari

Pagatavošana

  1.Sagatavo sastāvdaļas. Pagatavo buljonu un uzliek uz plīts karsēties. Notīra un sakapā sīpolu. Atver vīnu.

  1. Pannā sakarsē olīveļļu, pievieno pusi sviesta un uz mazas liesmas apcep sīpolu līdz tas kļūst caurspīdīgs un tikai pēc tam nedaudz zeltains.
  2. Pieber rīsus, palielina liesmu uz vidēji lielu un arī pavisam nedaudz apcep līdz tie ir kļuvuši caurspīdīgi un sasūkušies ar sviestiņu. Pieber sāli, piparus un timiānu.
  3. Pielej baltvīnu un ļauj alkoholam iztvaikot. (Šajā brīdī var pievienot sakapātas sēnes, bumbierus, tomātus, pesto, sakapātu ķirbi uc) Visbeidzot, pievieno 1/3 daļu karsta buljona, nogriež mazu liesmu un atstāj sautēties, ik pa laikam apmaisot, apmēram 20 minūtes, līdz kamēr rīsi ir gatavi (ar nedaudz kraukšķīgu vidiņu). Pa daļām, kādos 3-4 piegājienos, pievieno atlikušo buljonu un ik pa brīdim apmaisa un pārbauda, vai pietiek šķidruma. Ja šķidrums ir izsautējies, jāpievieno nedaudz buljona. Gatavam risoto jābūt pietiekoši mitram un krēmīgam.
  4. Kad rīsi gatavi, risoto liek atlikušo sviestu, sarīvēto sieru un iemaisa, līdz tas kļūst krēmīgs.
  5. Noņem no liesmas, uzliek vāku un pagaida, līdz siers izkūst un risoto ir savilcies, apmēram 3-5 minūtes.
  6. Pasniedz ar vēsu baltvīnu.

Komentāri