Eklēri — Rīgas Dzirnavnieks

Eklēri
Sastāvdaļas:

Mīklas pagatavošana 16-17 eklēriem:

150 g “Herkuless” augstākā labuma miltu;

125 g piena;

125 g ūdens;

½ tējkarote sāls;

2 tējkarotes cukura;

110 g sviesta;

5 – 6 olas (220 – 240 g) pievieno atkarībā no mīklas konsistences.

Vārītajam krēmam:

300 g piena;

90 g cukura;

100 g olas (2 lielas olas);

25 g kartupeļu cietes;

120 g mīksta sviesta;

Vaniļas pāksts

 

Pagatavošana

Sagatavojies darbam:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 °C. Cepešpannas izklāj ar cepampapīru.

Mīklas gatavošana:

  1. Katliņā ielej pienu, ūdeni, pieber sāli un sviesta gabaliņus. Visu karsē uz vidējas uguns, līdz tas sāk vārīties un sviests pilnībā izkusis.
  2. Kad sviests izkusis, katliņu noņem no plīts. Uzreiz šķidrumā ieber visu paredzēto miltu apjomu. Ātri un intensīvi maisi sastāvdaļas ar koka karoti vai silikona lāpstiņu, līdz izveidojas viendabīga masa.
  3. Kad milti iejaukti un mīkla saiet vienā gabalā, katliņu atkal liec uz plīts. Turpini mīklu maisīt un sildi, līdz tā atlec no katliņa malām un saveļas lielā bumbā. Tad katliņu noņem no plīts un 5 minūtes atdzesē mīklu (tās temperatūrai vajadzētu nokristies līdz 60°C).
  4. Olas pa vienai iesit nelielā bļodiņā un pārbaudi, vai nav čaumalu palieku. Tad olu pievieno mīklai katliņā un kārtīgi iejauc masā. Turpinot aktīvi maisīt, pievieno mīklai arī pārējās olas – pēc katras olas pievienošanas mīklu maisa, līdz tā ir viendabīga.
  5. Kad mīkla atdzisusi, to sapildi konditorejas maisiņā ar parastu vai zvaigznītes uzgali. Ar zvaigznītes uzgali plaucētās mīklas kūciņas sanāk rievainas. Tad mīklu spiež uz sagatavotām cepešpannām. Apaļām kūkām: mīklu izspiež apmēram vienas ēdamkarotes lielumā, tā, lai apaļais diametrs sasniegtu 5 centimetrus. Starp mīklas piciņām atstāj pietiekami daudz brīvas vietas – kūciņas cepšanas laikā piebriedīs 2-3 reizes, tāpēc jāizvairās, lai tās nesaplūstu kopā.
  6. Kad kūciņas izspiestas, cepamās paplātes liek cepeškrāsnī un cep 220°C 15 minūtes, tad samazina krāsns karstumu līdz 180 °C un turpina cept vēl 10 – 15 minūtes, līdz kūciņas ir zeltaini brūnas.

Krēma pagatavošana:

  1. Cukuru, olas un cieti ar mikseri sakuļ viendabīgā masā.
  2. Pienu uzliek karsēties un ieliek tajā vaniļas pāksti. Kad piens ir sasniedzis 800C temperatūru, izslēdz plīti. Izņem vaniļas pāksti, pārgriez to gareniski uz pusēm un ar nazi izņem sēkliņas. Sēkliņas pievieno pienam.
  3. Karstu pienu pievieno olu maisījumam, lejot lēnā strūkliņā un vienlaikus kuļot ar mikseri.
  4. Kad viss piens ir pievienots, krēmu liek atpakaļ uz plīts un silda uz mērenas uguns, līdz masa sabiezē. Kad uzmetas pirmais burbulis, krēmu ņemam nost no plīts.
  5. Krēmu pārklāj ar plēvi un liek dzesēties.
  6. Kad krēms ir atdzisis, tam pievieno mīkstu sviestu un saputo ar mikseri viendabīgā masā.
  7. Krēmu pilda eklērā

 

Komentāri