Kišs ar bekonu un sēnēm — Rīgas Dzirnavnieks .

Kišs ar bekonu un sēnēm

Recepte tapusi sadarbībā ar FamilyFeast

Sastāvdaļas:

Pildījumam
60-80 g svaigu spinātu
100 g krēmsiera
150 brokastu bekona, auksti kūpināta
150 g šampinjonu vai gaileņu, šitaki u.c.
1 mazs sīpols
150 g dažādu sieru, sarīvētu (Čedaras, Parmesan, Dana blue)
2 olas
100 ml saldā krējuma vai piena
Opcija citam pildījumam: karamelizēti sīpoli ar fetas vai kazas sieru (5-6 vidējus sīpolus sagriež šķēlītēs un liek uz lielās sakarsētas pannas eļļā apcepties, tad samazina liesmu, apber ar sāli  un uz vidēji mazas liesmas lēnām karamelizē apmēram 30 min, pievieno nedaudz cukuru un piparus, izkausē un nedaudz atdzesē)

Mīklai
200 g Herkuless kviešu miltu, var aizstāt1/4 ar pilngraudu kviešu miltiem
160 g saldkrējuma sviesta, auksta, tikko no ledusskapja
80 ml ledusauksta ūdens, piepilda pilnu glāzi ar ledu un uzlej ūdeni un atstāj uz 5 min
Šķipsniņa sāls
1 tējk cukura

Pagatavošana

1. Gatavo mīklu. Lielā, platā bļodā vai uz gludas un tīras virsmas ber miltus, pievieno cukuru, sāli un ar dakšiņu samaisa.
2. Auksto sviestu uz dēlīša sagriež apmēram 2-3 cm lielos gabaliņos un liek miltos. Tur sviesta gabaliņus ar dūri saplacina, katru gabaliņu. Tad ar delnu sāk tos miltos mīcīt un pievieno ledusauksto ūdeni. Samīca tik daudz, lai mīkla sāk vienmērīgi turēties kopā, bet ir vēl nedaudz plēkšņaini kārtaina. To nevajag pārmērīgi mīcīt.
3. Mīklu ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī vismaz uz 30 min.
4. Gatavo pildījumus. Spinātus uz dēlīša rupji sakapā un ber uz sakarsētas pannas, kur uzliets nedaudz eļļas un piciņa sviesta. Viegli pasautē, pārber ar sāli un pipariem un pārliek bļodā atdzist. (Ja vēlas, spinātus var tikai apliet ar verdošu ūdeni un blanšēt, tad sietiņā nokāst). Kad nedaudz atdzisuši, pievieno visu krēmsieru, samaisa un noliek malā.
5. Bekona strēmelītes sagriež 2cm platos gabaliņos un liek uz tās pašas pannas apcepties zeltainas.
6. Pa to laiku nomizo sēnes un sagriež šķēlītēs, sagriež plānās šķēlītēs arī sīpolu.
7. Kad bekons apcepies, to noņem nost citā traukā, lai atdziest.
8. Atkal tajā pašā pannā liek cepties sīpola strēmelītes un sēnes, apcep zeltainas un apber ar sāli un pipariem un noliek atdzist.
9. Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.
10. Uz virsmas liek pergamenta papīru, kuru pārkaisa ar miltiem un uz tā ar pirkstiem saplacina mīklu. Tad ņem mīklas rullīti un no vidus uz malām izveltnē apļa formā mīklu. Tai jābūt apmēram 5 mm biezai,  nav jāizveltnē pārāk plāni. Apļa izmēram jābūt apmēram veidnes diametrā plus 2-3 cm maliņām.
11. Mīklu ar visu cepampapīru apakšā liek veidnē un no augšas ar rokām to iespiež, lai mīkla skaisti pieguļ veidnei un malām. Mīklu ar dakšiņu sadursta.
12. Apakšā liek spinātu un krēmsiera kārtu. Tad vienmērīgi pārber ar apcepto bekonu un sēnēm (vai karamelizētiem sīpoliem un pāris saujām sadrupināta fetas siera), tad pārber ar sajauktajiem izvēlētajiem sieriem un pārlej ar sakultu olu, kas sajaukta ar saldo krējumu vai pienu un nedaudz sāls.
13. Liek cepeškrāsnī uz zemākās iedaļas un cep apmēram 35 min. Gaiši zeltainai ir jābūt ne tikai pīrāga augšai, bet arī apakšiņai.
14. Izņem no cepeškrāsns un ļauj savilkties apmēram 15 min.
15. Pasniedz ar neitrāliem zaļajiem salātiem un olīveļļas citrona mērci.

Recepte: Ārija Avota
Foto: Ārija Avota

Komentāri