Svētku babka — Rīgas Dzirnavnieks

Svētku babka
Sastāvdaļas:

 

Mīklai:

  • 430 g Herkuless miltu (augstākā labuma)
  • 60 g cukura
  • 10 g sausā rauga
  • 1 tējkarote sāls
  • 2 lielas olas
  • 100 ml silta piena vai ūdens
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 120 grami sviesta istabas temperatūrā

Pildījumam:

  • 80 ūdens
  • 2 tējkarotes piparkūku garšviela
  • 80 g cukura
  • 80 g sakapātu riekstu (izmantoju riekstu maisījumu)
  • 80g žāvētu augļu pēc savas izvēles (žāvētas dzērvenes, papaijas sukādes, rozīnes )
  • 20 g čia sēklas

 

Pagatavošana

Gatavo mīklu:

  1. Gareno kēksa formu iesmērē ar eļļu. Bļodā samaisa kopā miltus, cukuru, raugu, sāli un vaniļas cukuru.
  2. Pievieno olas, pienu un vaniļu. Maisa, līdz izveidojas viendabīga masa (2-3 minūtes) Ja mīkla šķiet pārāk sausa un drupana, pa vienai pievieno pāris karotes piena vai ūdens. Turpinot mīcīt, mīklai pakāpeniski pievieno sviestu – pa vienai ēdamkarotei. Turpina mīcīt , līdz pievienotais sviests pilnībā iejaucas mīklā. Mīklai jābūt elastīgai un jāatlec no bļodas malām.
  3. Lielu bļodu iesmērē ar eļļu vai pārkaisa ar  miltiem, kā jau nu kura saimniece ir piešāvusi roku. No mīklas izveido bumbu un liek to bļodā.
  4. Mīklas bumbu iesmērē ar eļļu, lai tā būtu pilnībā noklāta. Pārklājiet bļodu ar tīru virtuves dvielīti vai pārtikas plēvi un nolieciet siltā vietā uzrūgt uz 1.5 līdz 2 stundām, līdz mīkla dubultojusies apjomā.
  5. Mīklu jāatspaida un jānoliek raudzēties vēl aptuveni uz 30 min.
  6. Mīkla ir gatava cepšanai!

Gatavo pildījumu:

  1. Visas sastāvdaļas izberiet uz dēlīša un mazliet sakapājiet.
  2. Tad pārberiet visu pannā, pielejiet ūdeni, pievienojiet cukuru, garšvielas un čia sēklas.
  3. Sautējiet pildījumu pannā 5-10 minūtes, lai garšas savienojas.
  4. Pildījumu pārlieciet bļodiņā un atstājiet atdzist, līdz tas nepieciešams maizes gatavošanai.

Gatavo maizi:

  1. Sagatavo darba virsmu, pārkaisot to ar miltiem. Mīklu izveļ no bļodas un izrullē taisnstūra formā aptuveni 40×50 cm. Jo lielāks izrullētās mīklas formāts, jo vairāk pildījuma slānīši būs redzami gatavajā maizē.
  2. Iesmērē izveltnēto plāti ar mīkstu sviestu un augļu-riekstu pildījumu.
  3. Sākot no garākās malas, mīklu sarullē rullī. Atkarībā no cepamās formas garuma, iespējams, ka rullis ir jāpārgriež uz pusēm.  Ar asu nazi gareniski visā garumā pārgriež vidū uz pusēm, iegūstot divas garas mīklas daļas. Tās pavērš ar pildījumu uz augšu un savij bizē (skatīt video).
  4. Ielieciet maizīti sagatavotajā formā un pārklājiet to ar tīru virtuves dvielīti vai pārtikas plēvi. Nolieciet siltā vietā uz 30-40 minūtēm uzrūgt.
  5. Noņem dvielīti vai plēvi un pārsmērē maizīti ar sakultu olu, lai tā skaisti spīd.
  6. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180C grādiem. Maizīti cep 30 minūtes. Tad Babku pārklāj ar foliju un turpiniet cept vēl 20-30 minūtes.
  7. Kamēr maize cepas, ja vēlas, sagatavo vienkāršu sīrupu glazēšanai: mazā katliņā ieber cukuru un ūdeni, un maisot karsē, līdz cukurs ir izkusis. Noņem no uguns un nedaudz atdzesē. Pārsmērē glazūru vēl karstai maizei. Var izmantot arī kļavu sīrupu vai jebkuru citu sīrupu.
  8. Saldo maizi izņem no formas un uz restes to pilnībā atdzesē.
Komentāri