Šokolādes skābmaize — Rīgas Dzirnavnieks

Šokolādes skābmaize

Šai maizei ir bagātīga šokolādes garša un tumša nokrāsa. 

Kas jums nepieciešams maizes mīklai? (2 maizes klaipiem):

225 g maisījuma

830 g ūdens

800 g Herkuless augstākā labuma  kviešu miltu

200 g Herkuless pilngraudu kviešu miltu

80 g kakao

20 g smalkais jūras sāls

Šokolādes putrai:

100 g tumšās šokolādes

70 g Herkuless pilngraudu auzu pārslas

230 g ūdens (iespējams nepieciešams arī vairāk, skatīt pēc vajadzības)

200 g grauzdētu un sasmalcinātu lazdu riekstu

300 g rozīņu (iemērcē tās  visu nakti un labi izžāvē pirms lietošanas)

Pagatavošana

Mīklas maisījuma pagatavošana

Pirms mīklas sagatavošanas neaizmirstiet pabarot raugu. Vislabāk to darīt vakarā. Sagatavojiet maisījumu no barotā rauga.

Mīklas maisījumam ņem 25 g aktīvā rauga un atjauno to ar 50 g kviešu miltu, 50 g pilngraudu kviešu miltiem un 100 g ūdens. Atstāj uz 4-6 stundām. 

 

Maizes cepšanas process
  1. Vispirms sagatavo šokolādes biezputru, kas tiks izmantota kā maizes garšas bāze. Pagatvo biezputru, pievienojot šokolādi, auzas, ūdeni, riekstus vai rozīnes. Putra nedrīkst būt pārāk bieza. Atdzesējiet to.
  2. Maizes mīklas sagatavošana: visu ūdeni sajauciet ar visiem miltiem un kakao. Astājiet šo maisījumu pārklātā traukā uz 20 min. atpūsties. Pēc 20 min. Pievienojiet mīklas maisījumu šim maisījumam.
  3. Jūs varat salocīt sagatavoto mīklu. Maizi salociet trīs reizes, pēc katras locīšanas ļaujiet tai pacelties  1 stundu. Maizes mīkla ir jāloka no ārmalām, lokot uz vidu, šis jāatkārto no visām mīklas malām – četras vai piecas reizes. Otrajā maizes locīšanas reizē mīklai jāpievieno sāls un šokolādes biezputra.
  4. Kad trīs reizes mīkla ir pārlocīta, atstājiet to pacelties vēl vienu stundu. Pēc tam jūs varat sākt gatavot maizi.
  5. No sagatavotās mīklas, jūs iegūsiet divus maizes klaipus, tādēļ sadaliet mīklu divās vienādās daļās un veidojiet atbilstoši vēlamajai formai – apaļu vai iegarenu.
  6. Uzkarsējiet  cepeškrāsni līdz 250 grādiem. Cepšanai jums būs nepieciešams trauks, kas ir izturīgs pret augstām temperatūrām un ir pietiekami blīvs saglabāt mitrumu katla iekšpusē (piemēram, čuguna vai emaljēta kastrolis). Ja cepat čuguna katlā, ievietojiet to cepeškrāsnī iepriekš uzsildīties.
  7. Sagatavojiet cepamo papīru, uzmanīgi pārnesiet uz tā maizes klaipus. Izlīdziniet maizes virsmu un sagrieziet klaipu ar jums vēlamajiem rakstiem.
  8. Samaziniet krāsns temperatūru līdz 230 grādiem un pirmās 25 minūtes cepiet maizi pārklātu, tajā laikā tā paceļas, pēc tam bez vāka apmēram 25 minūtes, līdz maizes garoziņa ir brūna.
  9. Sagrieziet maizi jau nedaudz atdzesētu.

Vairāk par ierauga mazies pagatavošanu varat uzzināt Herkuless Cepamakadēmijā

Komentāri