Patēriņa produkcija

JAUNUMS! Herkuless Gourmet rīsi

Herkuless trīs rīsu maisījums

  Herkuless basmati rīsi Herkuless brūnie pilngraudu rīsi       Herkuless jasmīnu rīsi

             Herkuless rīsi plovam                 Herkuless risoto rīsi                 Herkuless suši rīsi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plova rīsi

Tvaicēti gargraudu, kas saglabā formu arī ilgākā gatavošanas periodā. Labi receptēs, kur nepieciešams garāks sautēšanas vai vārīšanas periods.

 

Suši rīsi

Rīsi ar daudz vājāku apvalku, kas gatavojot daļēji izjūk, un rīsi salīp kopā. Pagatavoti tie ir dzidri balti.

 

Risoto rīsi

Šiem rīsiem graudi ir lieli un apaļi ar ļoti augstu cietes saturu, kas pamazām izdalās, tos gatavojot. Tiem nepieciešama lēna gatavošana, lai pamazām atbrīvotu tajos esošo augsto cietes saturu.

 

Trīs graudu rīsi

Šis ir rīsu mikslis, kura sastāvā ir 85% tvaicēti rīsi, 7,5% sarkanie rīsi un 7,5% savvaļas rīsi melnā krāsā. Rīsu tekstūras un krāsu variācijas padara tos interesantus kā piedevu salātiem vai jebkurā pamatēdienā.

 

Brūnie rīsi

Brūnie rīsi ir visveselīgākie rīsi, jo tie ir daudz mazāk apstrādāti, tādēļ ir viegli brūnā krāsā. Tiem ir augstākā uzturvērtība un vislielākais šķiedrvielu daudzums no visiem rīsu veidiem. Turklāt, brūnajiem rīsiem piemīt riekstains aromāts.

 

Basmati rīsi

Gargraudu rīsu šķirne, kas lielākoties izmantota indiešu, persiešu un Vidējo Austrumu virtuvē. Tos pirms gatavošanas vajag izmērcēt vismaz 30 minūtes, lai tie uzsūc ūdeni un gatavojot nelūzt.

 

Jasmīnu rīsi

Jasmīnu rīsi nāk no Taizemes, Vjetnamas vai Kambodžas, un lielākoties tos izmanto dienvidaustrumu Āzijas virtuvē. Šī ir gargraudu šķirne, ar mazliet ziedu aromātu, un, kad tie ir gatavi, tiem ir mīksta un zīdaina tekstūra. Salīdzinājumā ar basmati rīsiem graudi ir īsāki un biezāki. Pirms gatavošanas ir svarīgi tos noskalot, lai noņemtu lieko cietes daudzumu. Gatavo vai nu tvaicējot, vai vienkārši aplejot ar ūdeni, ko tie uzsūc.

 

 

Herkuless Gourmet rīsu ēdienu receptes sadarbībā ar Lauri Aleksejevu

 

Sushi rīsi 100 g

Mandeles 50 g

Piens 300 ml

Kanēļa miza 1 gab

Vaniļas pāksts 1 gab

Cukurs 1 ēdamkarote

Šķipsna sāls

Salds krējums 200 ml

Mērcei;

Ķirši bez kauliņiem, konservēti 200 g

Cukurs 3 ēdamkarotes

Kukurūzas ciete 1 tējkarote

Uz lēnas uguns pienā vāra sushi rīsus un drupinātas mandeles, pievieno cukuru, šķipsnu sāls, vaniļas pāksti un kanēļa mizu, vāra līdz rīsi mīksti. Atdzesē tos. Tad sajauc ar putotu saldo krējumu. Pasniedz ar mērci. Mērcei: uzvāra ķiršu kompotu, pievieno cukuru un ietumē ar aukstā ūdenī izšķīdinātu kukurūzas cieti, atdzesē un pasniedz ar rīsiem.

 

Tradicionālais plovs uzbeku gaumē (plova rīsi)

Rīsi 500 g

Trekns jērgaļas šķiņķis bez kaula 500 g

Burkāni 300 g

Sīpoli 300 g

Ķiploki 3 galviņas

Sauss kumīns 1 ēdamkarote

Gaišās rozīnes 100 g

Vārīti turku zirņi 100 g

Dzidrināts sviests

Sāls, pēc garšas

Uzkarsētā katlā apcep jēra gaļas kubiņus, izņem, un jēra taukos cep burkānu un sīpolu salmiņus, pievieno kumīnu un apcepto jēra gaļu, tad pievieno rozīnes, turku zirņus, dzidrinātu sviestu, veselas ķiploku galviņas un noskalotus rīsus un nepieciešamo ūdens daudzumu, sāli, nemaisa. Liek vāku un gatavo uz lēnas uguns, līdz rīsi gatavi. Beigās visu apmaisa.

3 veidu rīsu Tadžīna ar vistas gaļu

3 veidu rīsi 400 g

Vistas gaļas stilbiņi 5 gab

Gaišās rozīnes 100 g

Vistas gaļas buljons 500 ml

Burkāni 100 g

Baklažāni 150 g

Dateles 50 g (bez kauliņiem)

Zaļais čilī pipars 1 gab

Sarkanā paprika svaiga 100 g

Sauss kumīns 1 ēdamkarote

Malts kanēlis 1 tējkarote

Dzidrināts sviests 50 ml

Apelsīnu miziņa no 1 apelsīna

Svaigas piparmētras, svaiga kinza 50 g

Sāls, cukurs pēc garšas

Tadžīnā vai dziļā cepešpannā liek apceptu vistas gaļu, apceptus sīpolus, čilī piparu, kumīnu, kanēli, papriku, apelsīnu miziņu, rozīnes, sagrieztu baklažānu, dateles un burkānus, visu izkārto katlā vienmērīgi, tad virsū liek neskalotus rīsus, nedaudz pasāla. Pievieno vistas buljonu un gatavo krāsnī līdz rīsi gatavi, pasniedz ar svaigiem zaļumiem.

Risotto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu (risotto rīsi)

Risotto rīsi 200 g

Šalotes sīpoli 50 g

Ķiploki 20 g

Svaigi sparģeļi 300 g

Svaigas val saldētas baravikas 300 g

Trifeļu eļļa 15 ml

Rīvēts Parmezāna siers 50 g

Baltvīns sauss 100 ml

Maskarpones siers 2 ēdamkarotes

Drupināti baltie pipari ½ tējkarote

Dārzeņu buljons (vārīts no burkāniem, selerijām, sīpoliem) 600 ml

Olīveļļa 30 ml

Sāls pēc garšas

Olīveļļā uz vidējas uguns apcep sakapātus ķiplokus un sīpolus, pievieno rīsus un baltvīnu, viegli apcep un ik pa brīdim pa kausiņam pievieno dārzeņu buljonu, tā turpina līdz rīsi ir pusgatavi (kraukšķīgi iekšā), tad pievieno sakapātas baravikas un sparģeļus, turpina vārīt ik pa laikam maisot, kad rīsi gandrīz gatavi, pievieno rīvētu parmazāna sieru, maskarpones sieru un trifeļu eļļu.

Basmati rīsi Indiešu gaumē

Basmati rīsi 300 g

Ghi sviests 50 ml

Kardamons 5 g

Kumīns 5 g

Sauss fenhelis 5 g

Kurkuma 1 tējkarote

Sauss koriandrs 5 g

Dzidrināts sviests 50 ml

Svaiga citrona miziņa no 1 citrona

Indijas rieksti 50 g

Kaltēti augļi 100 g

Sāls, cukurs pēc garšas

Katlā uzkarsē ghi sviestu uz vidējas uguns. Pievieno drupinātas garšvielas (kardamonu, kumīnu, koriandru, svaiga citrona miziņu, fenheli. Visu apcep, tad pievieno indijas riekstus un kaltētus augļus, tad noskalotus rīsus un nepieciešamo ūdens daudzumu un sāli pēc garšas. Sautē uz lēnas uguns ar vāku, nemaisot, apm. 20 min. līdz rīsi gatavi.

Nasi Gopreng Indonēziešu gaumē (jasmīnrīsi)

Jasmīnrīsi 300 g

Sīpoli 100 g

Sarkanā paprika 100 g

Puravi 100 g

Sarkanais čilī pipars 30 g

Ķipoloki 50 g

Galangal sakne /ingvera sakne 50 g

Vistas buljons 500 ml

Zaļie zirnīši 50 g

Tīģergarneles 400 g

Svaigs koriandrs 20 g

Svaiga piparmētra 20 g

Malta kurkuma 1 tējkarote

Zivju mērce 3 ēdamkarotes

Kokosriekstu piens 50 ml

Laima lapas 5 gab

Dzidrināts sviests 50 ml

Katlā uzkarsē dzidrinātu sviestu, apcep sīpolus, rīvētu ingvera vai galangala sakni, sarkano papriku, puravus, kurkumu, sagrieztu čilī piparu un laima lapas, tad pievieno noskalotus rīsus, svaigus vai saldētus zaļos zirnīšus, zivju mērci un tīģergarneles. Liek uz lēnas uguns un gatavo līdz rīsi gatavi (15-20 min) pasniedz, pievienojot kokosriekstu pienu, sakapātu koriandru un piparmētru.

Brūnie rīsi ar spinātiem un šampinjoniem

Brūnie rīsi 300 g

Šampinjoni 200 g

šalotes sīpoli 60 g

Ķiploki 2 daiviņas

Dārzeņu buljons 500 ml

Timiāns 10 g

Dzidrināts sviests 50 ml

Svaigi sakapāts baziliks 30 g

Spinātu lapas 100 g

Sāls, cukurs pipari pēc garšas

Katlā, dzidrinātā sviestā apcep sīpolus, ķiplokus un šampinjonus, pievieno rīsus un timiānu. Pārlej ar dārzeņu buljonu, pievieno sāli un cukuru pēc garšas, uzliek vāku un sautē līdz rīsi gatavi, pirms pasniegšanas iejauc sakapātu baziliku un spinātu lapas, vairāk nesautē.