Atbildes uz Jūsu Facebook uzdotajiem jautājumiem — Rīgas Dzirnavnieks

Atbildes uz Facebook jautājumiem

 

 Kādu raugu vislabāk izmantot maizes cepšanai? Veikalā pirktajam var uzticēties?

Maizes cepšanā var izmantot veikalā pirkto raugu – gan sauso, gan presēto. Tas atkarīgs no katra cepēja, un kādam raugam jau ir “piešauta” roka. Mainās vien rauga proporcija receptē. Lieliskam baudījumam un īpašai maizes cepšanas pieredzei ieteicams pagatavot pašam savu ieraugu, izmantojot miltus un ūdeni. Tas aizņems aptuveni nedēļu, bet būs katras minūtes vērts! Ierauga recepti meklē zemāk!

Kā mājās pagatavot ieraugu?

Ieraugu var pagatavot daudz un dažādos viedos. Cik saimnieces – tik ierauga receptes. Gatavošanas process lielā mērā atkarīgs no tā, kādi milti izmantoti ierauga pagatavošanā. Šeit ir viens no vienkāršākajiem ierauga pagatavošanas veidiem. Lai izdodas!

Tev vajadzēs:

  • 0,7l lielu burku
  • 1 paciņu universālo miltu
  • 60g kviešu miltu
  • Siltu ūdeni

Sajauc 60g kviešu miltu un 60g silta ūdens izvēlētajā burkā, līdz izveidojusies viendabīga diezgan bieza masa. Uzliec vāku un atstāj siltā vietā uz 24 stundām.

Nākamajā dienā iespējams novērot mazu burbulīšu veidošanos – tas nozīmē, ka ir sākusies fermentācija! Ja burbulīšus vēl nemani – nebēdā, iespējams, tie ir parādījušies un atkal nozuduši kamēr gulēji. Maisījumam neko nepievieno un atstāj atkal siltā vietā uz 24 stundām.

  1. dienā iespējams novērosi brūnu šķidrumu ar spēcīgu aromātu – neuztraucies, tā tam jābūt! Nu ir laiks “pabarot” ieraugu. Nosmel pusi no masas un atlikušajai masai pievieno klāt 60g miltu, kas sajaukti ar siltu ūdeni. Visu samaisa, masai vajadzētu būt biezas pankūku mīklas konsistencei, ja tā ir biezāka – pievieno vēl siltu ūdeni. Ja tā ir šķidrāka, tad pievieno vēl miltus.

4., 5. un 6. dienā atkārto “barošanas” darbības.

  1. dienā ieraugs ir dzimis! Tas būs divtik liels kā sākumā un tajā vajadzētu novērot gan lielus, gan mazus burbulīšus, kas nozīmē, ka ieraugā ir aktīvs raugs.

Īss apkopojums tam, ko tikko izdarījām.

  1. diena – 60g miltu+60g silta ūdens = 120g ierauga
  2. diena – Nedarām neko!
  3. diena – Nosmel pusi no ierauga/ 60g ieraugs+60g miltu+ 60g silta ūdens = 180g ierauga
  4. diena – Nosmel pusi no ierauga/ 90g ierauga+60g miltu+60g silta ūdens = 210g ierauga
  5. diena – Nosmel pusi no ierauga/ 105 g ierauga+60g miltu+60g silta ūdens = 225g ierauga
  6. diena – Nosmel pusi no ierauga/ 112,2g ierauga+ 60g miltu+60g silta ūdens = 235,5g ierauga
  7. diena – Nosmel pusi no ierauga/ 116,25g ierauga +60g miltu+ 60g silta ūdens =2236,27g ierauga

 

Cik ilgi ieteicams raudzēt maizes mīklu?

Maizi var pagatavot izmantojot dažādas mīklas, tomēr katra no tām prasa īpašu uzmanību un mīlestību. Mājās visvieglāk pagatavot ir rauga maizi. Maizīti, kas gatavota no rauga mīklas, nepieciešams raudzēt no 1,5 līdz 2,5 stundām, apklātu ar tīru drāniņu. Optimālā rūgšanas temperatūra ir 40 grādi. Der atcerēties, ka raugam nepatīk caurvējš un vēsas telpas, tad tas “slinkos” un nerūgs, bet arī ar siltumu nevajadzētu pārcensties, jo tas var raugu “nogalināt” un arī tad mīkla nerūgs. Ja telpa ir vēsāka, tad mīklai būs nepieciešams ilgāks laiks, lai uzrūgtu, bet ja siltāks, tad tā ātrāk būs gatava doties krāsnī.

 

Vai cepot maizi drīkst pievienot timiānu vai rozmarīnu, lai maizei būtu kāds aromāts?

Jā, protams! Ieteicams gan izvēlēties sausos garšaugus, proti, kaltētu rozmarīnu vai timiānu. Ierauga maizei īpaši labi piestāvēs pievienotas olīvas vai saulē kaltēti tomāti, šīs garšvielas gan labāk pievienot mīklai neilgi pirms cepšanas, lai garšu buķete būtu pilnīgāka.

 

Cik ilgi un cik grādos maizi cept, lai tā neapdeg bet izcepas?

Katrai maizei, tāpat kā katrai dāmai, lai sagatavotos, ir nepieciešams cits laika posms. Piemēram, lai ierauga maize neapdegtu, iegūtu kraukšķīgu garoziņu un iekšā būtu gana mīksta – cep maizi karstumizturīgā katlā ar uzliktu vāku jeb “pīlē”. Tāpat maizīti var cept, liekot to uz akmens dēlīša. Mēs iesakām trauka dibenu noklāt ar miltiem vai klijām, lai maizes kukulītis nepielīp pie trauka pamatnes.

Novieto savu maizes klaipiņu katlā, uzliec vāku un liec krāsnī, kas uzkarsēta līdz 230 grādiem. Kad maize krāsni, tad samazini temperatūru līdz 200 grādiem un cep 20 minūtes ar katla vāku un pēcāk 40 minūtes bez vāka.

 

Kā maizi ilgāk saglabāt mīkstu?

Jāņem vērā, ka dažām maizēm, diemžēl, mūžs ir īsāks kā citām. Piemēram, kviešu maize ilgi neglabājas mīksta un svaiga, turpretim rudzu maizes mūžs ir ilgāks.  Viens no “knifiem” maizes cepšanā ir aizstāt 10% no receptē paredzētajiem kviešu miltiem ar auzu miltiem, tad maize mazliet ilgāk paliks mīksta un svaiga.

Ja jau ir gadījies maizi sakaltēt (bet ne sapelēt), tad to var viegli ar roku apslacīt ar ūdeni un ielikt cepeškrāsnī uz pāris minūtēm. Izņemot ārā maize būs tik garda un mīksta, it kā būtu tikko cepta!

 

Interesē receptes/padomi maizes cepšanai maizes cepamajā mašīnā. Ir tāda, kas paredzēta bagetēm. Neizdodas mīksta, garšīgs. Sanāk drupana un nākamajā dienā cieta.

Pirmkārt, cepot maizi, ir būtiski sekot receptei un gatavot mīklu precīzi pēc maizes cepšanas mašīnas instrukcijā noteiktajiem soļiem.

Otrkārt, ja maizes cepšanas mašīnā jāievieto gatava mīkla, tad der ielāgot, ka tā pienācīgi jāuzraudzē, lai tā izdotos pēc iespējas gaisīgāka un mīkstāka. Proti, rauga mīklu ieteicams uzraudzēt vismaz 1,5 stundu, līdz tā kļuvusi vijīga un atsperīga.

Treškārt, būtiski kādi milti izmantoti mīklas pagatavošanā. Maize, kas cepta izmantojot tikai pilngraudu kviešu miltus, būs cietāka un blīvāka, tādēļ ieteicams izvēlēties smalkos baltos miltus, vai sajaukt kopā dažādu graudu miltus, veidojot maisījumu.

Treškārt – izsijā miltus! Izsijājot miltus, iespējams izvairīties no “kunkuļiem” un miltu sablīvējumiem, turklāt izsijātus miltus būs vieglāk iestrādāt mīklā.55

 

Reģistrējies Cepamakadēmijas jaunumiem un pirmais uzzini visu par bezmaksas meistarklasēm!

Atbildes uz Jūsu Facebook uzdotajiem jautājumiem

arr-left Atpakaļ